Vandaag ge-experimenteerd met een nieuw creatief proces, het zelf maken van zeep.

Ik heb er een verhaaltje in beeld en tekst van gemaakt:

De zeepcalculator, die helpt om exact de juiste verhoudingen olie, water en natriumhydroxide te mengen. Alle moet tenslotte helemaal weg reageren tegen elkaar. Het is niet lekker om je met een blok zeep, of bijtende natriumloog te wassen  Toch nog plezier van mijn jaartjes scheikunde op de Havo  Maar zo'n programmaatje is toch een stuk makkelijker dan moeten puzzelen met mijn Binas boekje :-)

De zeepcalculator, die helpt om exact de juiste verhoudingen olie, water en natriumhydroxide te mengen. Alle moet tenslotte helemaal weg reageren tegen elkaar. Het is niet lekker om je met een blok zeep, of bijtende natriumloog te wassen Toch nog plezier van mijn jaartjes scheikunde op de Havo
Maar zo’n programmaatje is toch een stuk makkelijker dan moeten puzzelen met mijn Binas boekje 🙂

Olie iets opgewarmd, en de natriumhydroxide is al aan het oplossen in de maatbeker. En die wordt me toch een partij heet!

Olie iets opgewarmd, en de natriumhydroxide is al aan het oplossen in de maatbeker. En die wordt me toch een partij heet!

Olie klaar, natronloog klaar, geurtje en kleurtje er bij gezocht. Nu de olie en de natronloog mengen.

Olie klaar, natronloog klaar, geurtje en kleurtje er bij gezocht. Nu de olie en de natronloog mengen.

En nu.... roeren, roeren, roeren. Een uur lang roeren. Je ziet hem al meteen troebel worden, dat zijn de eerste zeepsporen!

En nu…. roeren, roeren, roeren. Een uur lang roeren. Je ziet hem al meteen troebel worden, dat zijn de eerste zeepsporen!

Na even roeren zie ik hem al steeds lichter worden.

Na even roeren zie ik hem al steeds lichter worden.

Even de turbo er op, dat helpt het verzepingsproces goed te starten wordt gezegd (En ik ben ongeduldig :-) )

Even de turbo er op, dat helpt het verzepingsproces goed te starten wordt gezegd (En ik ben ongeduldig 🙂 )

Het wordt nog steeds lichter, en het begint een soapy shine te krijgen.

Het wordt nog steeds lichter, en het begint een soapy shine te krijgen.

Zo, nu geduldig even zijn gang laten gaan, en af en toe roeren. Zodra die lobbig begint te worden gaat die de oven in om de reactie verder voort te zetten. Ik kan op dat punt eigenlijk kiezen, of 1 uur heet laten reageren op 80/90 graden, óf koud in de mal gieten en 3 weken laten rijpen. Hmmm, voor dit experiment, ga ik toch voor snel.

Zo, nu geduldig even zijn gang laten gaan, en af en toe roeren. Zodra die lobbig begint te worden gaat die de oven in om de reactie verder voort te zetten. Ik kan op dat punt eigenlijk kiezen, of 1 uur heet laten reageren op 80/90 graden, óf koud in de mal gieten en 3 weken laten rijpen. Hmmm, voor dit experiment, ga ik toch voor snel.

Yay, we hebben 'tracing'. Een teken dat het goed gaat. De zeep is net lobbig genoeg dat als ik er met een lepel over ga, hij niet meteen glad weg trekt. Nu een uur in de oven op 80 graden.

Yay, we hebben ‘tracing’. Een teken dat het goed gaat. De zeep is net lobbig genoeg dat als ik er met een lepel over ga, hij niet meteen glad weg trekt. Nu een uur in de oven op 80 graden.

Okay, het moest langer in de oven dan gedacht. In plaats van 1 uur, ruim 2 1/2 uur. Maar ik weet ook waar ik fout ben gegaan. In de handleiding stond dat olie en natronloog dezelfde temperatuur moesten hebben. Ik heb de olie dus au-bain-marie verwarmd, en daar de nog warme loog aan toe gevoegd. Ik had beter de loog kunnen laten afkoelen naar kamer temperatuur. Lesson Learned.

Okay, het moest langer in de oven dan gedacht. In plaats van 1 uur, ruim 2 1/2 uur. Maar ik weet ook waar ik fout ben gegaan. In de handleiding stond dat olie en natronloog dezelfde temperatuur moesten hebben. Ik heb de olie dus au-bain-marie verwarmd, en daar de nog warme loog aan toe gevoegd. Ik had beter de loog kunnen laten afkoelen naar kamer temperatuur. Lesson Learned.

Evengoed, het is zeep geworden, maar het Hot Process verwerken is lastig. De zeep wordt al half hard, dikke vaseline achtig hard zelfs. Daar kan je niet mooie vormpjes mee maken. Hij is wel heel zacht geworden. Ik heb hem in een mal gestort, en nu staat die te koelen. Over een uurtje ongeveer mag hij er uit. Op de achtergrond zie je een tweede batch klaar staan, die laat ik eerst allebei op kamertemperatuur komen om dan volgens het Cold Process te verwerken. Dan moet die vloeibaar blijven.

Evengoed, het is zeep geworden, maar het Hot Process verwerken is lastig. De zeep wordt al half hard, dikke vaseline achtig hard zelfs. Daar kan je niet mooie vormpjes mee maken. Hij is wel heel zacht geworden. Ik heb hem in een mal gestort, en nu staat die te koelen. Over een uurtje ongeveer mag hij er uit.
Op de achtergrond zie je een tweede batch klaar staan, die laat ik eerst allebei op kamertemperatuur komen om dan volgens het Cold Process te verwerken. Dan moet die vloeibaar blijven.

De Cold Process zeep was ook klaar. Kleurtjes gemend. Gek genoeg is de groene kleurstof bruin geworden. Hmmm, apart. Wel een mooi patroontje kunnen maken, kunstje van internet afgekeken. Lang leve youtube. Verwerking ging 100 keer beter, zeep werdt na 2 minuten blenderen mega streperig. Veel beter dan de eerste poging. Toen heb ik een half uur zitten roeren en koelen voor het ergens op leek.

De Cold Process zeep was ook klaar. Kleurtjes gemend. Gek genoeg is de groene kleurstof bruin geworden. Hmmm, apart. Wel een mooi patroontje kunnen maken, kunstje van internet afgekeken. Lang leve youtube.
Verwerking ging 100 keer beter, zeep werdt na 2 minuten blenderen mega streperig. Veel beter dan de eerste poging. Toen heb ik een half uur zitten roeren en koelen voor het ergens op leek.

De grote zeep is genoeg uitgehard om gestort te worden. Spannend!

De grote zeep is genoeg uitgehard om gestort te worden. Spannend!

Hoppa, één groot blok zeep. Nu even fatsoeneren.

Hoppa, één groot blok zeep. Nu even fatsoeneren.

Dat ziet er al beter uit, kleurtjes komen ook veel beter uit nu. Nu nog mooie plakken van maken.

Dat ziet er al beter uit, kleurtjes komen ook veel beter uit nu. Nu nog mooie plakken van maken.

Tadaa, 18 fatsoenlijke plakken en 2 kleintjes (kop en kont van het blok). Nu kunnen ze nog rustig iets verder uitharden.

Tadaa, 18 fatsoenlijke plakken en 2 kleintjes (kop en kont van het blok). Nu kunnen ze nog rustig iets verder uitharden.