QR-Codes op stenen

Na 25 keer op facebook te hebben uitgelegd hoe ik op mijn zwerfsteentjes zo’n handig klein QR-code dingetje heb gekregen, zet ik het nu nog één keer goed en duidelijk hier neer 🙂 Mocht ik je hier dus naar toe hebben gestuurd, dat scheelt mij weer heel veel typen om het nog eens uit te leggen.

Okay, om te beginnen. We willen een zo klein mogelijke QR-code, want sommige steentjes zijn nou eenmaal niet grote. Des te meer informatie er in een QR-code moet, des te groter wordt het plaatje. Dus…

Bit.ly

Mijn allereerste stap is om op bit.ly, een gratis URL-verkort service, een snelkoppeling te maken naar de plek waar ik mensen echt terecht wil laten komen. Als je een link aanmaakt bij bit.ly krijg je standaard een soort gekke code achter bit.ly/. Dat leest niet fijn, je mag dit echter aanpassen naar een eigen tekst, mits deze nog niet in gebruik is. Probeer hier dus een pakkende kreet neer te zetten, en, des te korter, des te kleiner de QR code kan worden. Ik heb bijvoorbeeld ook een snelkoppeling naar de Facebook pagina van Kei Tof gemaakt, bit.ly/keitof. Probeer maar, het werkt.

QR-Code

Okay, nu hebben we een toffe korte link, nu moet daar nog een QR-Code van worden gemaakt. Er zijn honderden websites op internet waar je gratis QR-codes kan maken. Het maakt niet uit waar je het doet, een QR-code wordt niet bij die site geregistreerd. Een QR-code is gewoon een manier om voor apparaten visueel informatie uit te wisselen, een QR code kan dus door elke camera of QR-lees app herkend en gelezen worden, ongeacht waar je de QR-code gemaakt hebt. In dit voorbeeld gebruik ik: qr-genereren.nl.

Je krijgt een QR-code plaatje (let er op dat je er een .jpg van maakt), kopieer deze en plak hem in bijvoorbeeld een Word document (of als je handig bent met Photoshop, plak hem daar in).

Plaatjes maken

Okay, het plaatje is nu in Word geplakt, maar super groot en het is ook handig om er bij te vermelden waar je heen gaat met dat plaatje.

We maken het plaatje dus kleiner en plakken er tekst onder. Daarna maak je een tabel klaar waar je tig keren dit plaatje en de tekst in kan kopiëren en plakken.

Ga door tot je een pagina mooi vol hebt.

Als je het in Photoshop doet/kan, ga ik er van uit dat ik niet meer hoef toe te lichten hoe je in Photoshop een leuk opgemaakt plaatje tig keer op één pagina krijgt. In Photoshop kan je het natuurlijk nog veel chiquer maken.

Hulp nodig om een velletje met A4 velletje met QR codes voor Keitof te maken? Download dan onderstaande voorbereidde afbeelding en print deze op A4 uit. Er zitten verschillende maten op, want de ene steen is nou eenmaal wat groter of kleiner dan de andere.

Printen, knippen, plakken

Okay, nu is het een kwestie van uitprinten, uitknippen en de codes op je stenen plakken. Ik gebruik zelf mod-podge. Een laagje er onder, even goed drogen, en dan een laagje er over, om de inkt te beschermen.

Steen verder afwerken

Ik lak mijn stenen af met vernis, en ik ga dan ook nog een keer met de vernis over de qr-code heen. Des te beter beschermd, des te fijner het is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maximale bestandsgrootte van upload: 5 MB. Je kunt uploaden: afbeelding, video. Bestand hier neerzetten