Bijenhotel maken met diy nestbuisjes

Van een flinke bloemenpot, of een groot soep blik (je weet wel, zo’n hoog familie blik), kan je met wat nestbuisjes een heel leuk bijenhotel maken.

Het voordeel van deze bijenhotels is dat de buisjes vaak een stuk langer zijn dan de ‘gewone’ insectenhotels met bamboestokjes. Deze zijn vaak eigenlijk niet diep genoeg. Het is belangrijk om te weten hoe het werkt met de metselbijen en hun nesten. Zij hebben nestgangen van minstens 8 tot 10 centimeter nodig om gezonde nesten te bouwen. Ze leggen namelijk eerst een paar vrouwtjes eitjes, en vullen daarna de rest op met mannetjes eitjes. Maar dat doen ze alleen als de nestgang lang genoeg is, anders leggen ze alleen mannetjes eitjes. En tja, dan houdt het na één generatie toch snel op.

Maar goed, dit kan je natuurlijk makkelijk zelf gewoon goed doen. Ik heb een eigen bijenhotel in een middagje in elkaar geknutseld van wat kraftpapier (dat bruine inpakpapier) en een oude plastic bloempot. Daar kon ik nestbuisjes van 13 centimeter voor maken.

Wat verder van belang is is dat je het hotel zo kan ophangen dat de opening goed op de zon gericht blijft en er bij regen geen water in het nest kan blijven staan (beetje schuin hangen dus, of onder een afdakje plaatsen).

We gaan aan de slag!

Je hebt nodig:

1x bloempot of hoog blik
rol kraftpapier (bruin inpakpapier)
plakband
schaar

Knip strookjes kraftpapier van 15 bij ongeveer 4 cm. Het luistert niet super nauw, je knipt zo de uiteinden toch af en de rest rol je op. Maak meteen een flink stapeltje, je gaat veel nodig hebben.

Plak plakband aan één kant van het strookje papier en neem iets van de gewenste dikte om de rolletjes telkens op eenzelfde dikte te kunnen maken. Ik gebruik een bic-pen.

Maak een rolletje door het papier om de pen heen te rollen, doe dit op zo’n manier dat het rolletje zichzelf dicht plakt met het plakband randje.

Als de pen er na het rollen moeilijk uit komt, dan kan je hem er met iets anders (andere pen, of in mijn geval, de achterkant van een penseel)

Knip beide uiteinden er af zodat het randje mooi schoon is (op 13 cm in dit geval, de diepte die past bij deze pot). Leg de buisjes in de bloempot.

Blijf doorgaan en vul de pot op.

En als je klaar bent, heb je een bijenhotel dat je kan ophangen, klaar voor de eerste bewoners!